"Fájdalmas élmények siettették azt a lázadási folyamatot, amely tizennégy éves koromban kitört rajtam, s azóta is tart, ütemesen ismétlődő visszaesésekkel; s tudom azt is, hogy most már így lesz, amíg élek. Nem tartozom senkihez. Nincs egyetlen emberem, barát, nő, rokon, akinek társaságát hosszabb ideig bírnám; nincs olyan emberi közösség, céh, osztály, amelyben el tudok helyezkedni; szemléletemben, életmódomban, lelki magatartásomban polgár vagyok, s mindenütt hamarább érzem otthon magam, mint polgárok között; anarchiában élek, melyet erkölcstelennek érzek, s nehezen bírom ezt az állapotot." (Márai Sándor: Egy polgár vallomásai)


2017. december 5., kedd

Füst Milán-díj, 2017


Németh Gábor és Zoltán Gábor kapta az idei Füst Milán-díjat. Németh Gábornak legutóbb Egy mormota nyara (2016) és Ez nem munka (2017), Zoltán Gábornak Orgia (2016) címmel jelent meg prózakötete, mindhárom a Kalligram Kiadó gondozásában. A díjat, melyről a díj kuratóriuma –Földényi F. László, Márton László, Sándor Iván elnök – döntött, 2017. december 5-én adták át a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
A díjat Füst Milán özvegye, Helfer Erzsébet alapította 1975-ben azért, hogy „erkölcsi elismerést és anyagi támogatást nyújtson azoknak a költőknek és íróknak, akik Füst Milán irodalmi munkásságának szellemében az egyetemes emberi haladás érdekeit magas művészi szinten fejezik ki műveikben.
- részlet a regényből a Szombat Online-on

- kritika: Kerpel-Fronius Gábor: Nemzetvédelem a Városmajorban (Jelenkor, 2016-07.)

- interjú a szerzővel a HVG.hu-n

részlet a regényből a Literán

- kritika: Smid Róbert: Szunnyadó csalimese (Műút 2016057)

interjú a szerzővel a Könyvesblogon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése