"Fájdalmas élmények siettették azt a lázadási folyamatot, amely tizennégy éves koromban kitört rajtam, s azóta is tart, ütemesen ismétlődő visszaesésekkel; s tudom azt is, hogy most már így lesz, amíg élek. Nem tartozom senkihez. Nincs egyetlen emberem, barát, nő, rokon, akinek társaságát hosszabb ideig bírnám; nincs olyan emberi közösség, céh, osztály, amelyben el tudok helyezkedni; szemléletemben, életmódomban, lelki magatartásomban polgár vagyok, s mindenütt hamarább érzem otthon magam, mint polgárok között; anarchiában élek, melyet erkölcstelennek érzek, s nehezen bírom ezt az állapotot." (Márai Sándor: Egy polgár vallomásai)


2017. január 6., péntek

85 éve született Umberto Eco, olasz író


85 éve, 1932. január 5-én született Umberto Eco, olasz író, esztéta, irodalomtörténész, a modern olasz irodalom egyik nagy alakja.


Világhírét első regénye, az 1980-ban megjelent A rózsa neve alapozta meg. Hogy miért ír egy esztétika professzor regényt? A kérdésre Eco így válaszolt: "Ötvenévesen az ember vagy megszökik egy táncosnővel vagy ír egy bestsellert." A művet 47 nyelvre fordították le, csak az olasz nyelvű kiadásból 6 és félmillió példány kelt el. 2010-ben, 30 év után az író kijavította művét"Nem írtam át az eredetit. Eltüntettem az ismétléseket, javítottam az elbeszélés ritmusán, pontosítottam a könyvtáros arcának leírását"-nyilatkozta. 

A köny sikerét csak fokozta az 1986-ban bemutatott film Jean-Jacques Annaud 
rendezésében, Sean Connery főszereplésével.
következő regény a Foucault-inga (1988) volt, ezt követte A tegnap szigete (1994), majd a Baudoloino 2000-ben. A regényírás mellett nem adta fel tudományos pályáját sem, ezt bizonyítják irodalomelméleti munkái, A nyitott mű, (1976), a Hat séta a fikció erdejében (1995) vagy a szellemes könnyedséggel megírt Hogyan írjunk szakdolgozatot? (1991).
2007-ben a Budapesti Könyvfesztivál díszvendégeként vehette át a Nagydíjat, erre az alkalomra jelent meg a Loana királynő titokzatos tüze című műve. A Prágai temető című regénye magyarul 2012-ben látott napvilágot. 

Hetedik regénye, a Mutatványszám, már csak posztumuszként, 2016. február 19.-i halála után jelent meg."Minden paranoiás engem üldöz." Interjú Umberto Eco-val. MANCS. 2015. 12.17.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése