"Budán. Szekérrel hozom ki falura, ami könyveimből s ruhaféléből megmaradt. L.-el a szekér tetején ülünk, Goethe-kötetek és enyhén pörkölt lepedőbugyrok hegyében; így utazunk Óbudán át békés kocogással, szelíd napsütésben. Így ér véget egy életforma, ezzel a kocogó, szekeres utazással. Marad az, ami az életben feladatnak megmaradt... s ez mindig nagyon sok, akkor is, ha olyan kevés, mint amennyi a valóságban." (részlet, Márai Sándor: A teljes Napló, 1945)

2013. március 25., hétfő

irodalmi programok Pesten és Budán

Egy évvel ezelőtt képzeletbeli sétát tettünk Budapesten és megnéztük, milyen irodalmi programokkal várják a közönséget a város kulturális intézményei. Most újra körülnéztünk, betértünk a régi helyekre, és újabbakat is felfedeztünk.

Budán kezdtük, a Nyitott Műhelyben, ahol Finta Laci töretlen lelkesedéssel várja vendégeit. A Műhelyhez kötődő írók, költők, szerkesztők nemrég a Literán egész hetes netnaplóban számoltak be a helyhez kapcsolódó gondolataikról, emlékeikről. A programokról: folytatódik a Literával közös Előhívás, ahol a közelmúltban olyan művek kerültek terítékre, mint Rubin Szilárd Aprószentek című regénye, Szőnyei Tamás Titkos írás című könyve, a múlt héten pedig A Napló, az egykori szamizdat-előzmény volt a téma. Kornis Mihály minden hónap első hétfőjén kortárs költők verseit mondja, szerepelt már Takács Zsuzsa, Borbély Szilárd, áprilisban Kántor Péter verseit hallgathatjuk meg.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban folytatódik a Párbeszélgetés – X beszélget Y-nal, a napokban Schein Gáborral beszélget Nagy Boglárka. Az idén indult Y-generáció egy középiskolásokat és huszonéveseket megszólító olvasókör, ahol tanárok, szerkesztők és kritikusok beszélgetnek a résztvevőkkel egy-egy, a fiatalok érdeklődését felkeltő művekről, szerepelt már Tóth Krisztina Pixel, Janne Teller Semmi című műve, legközelebb Závada Péter Ahol megszakad című kötetéről esik szó.

Az Írók boltjában tovább üzemel az Írók szanatóriuma (március 26-án Darvasi László rendel), folyamatosan ülésezik az ÉS-Kvartett, (legutóbb Oravecz Imre Kaliforniai fürj című regénye volt a téma), Nádori Lídia szerkesztésében a Műfordítás és irodalom márciusban Kúnos László és Papolczy Péter közreműködésével a skandináv irodalomra fókuszál.
A Hadik Kávéházban az Irodalmi Szalon Juhász Anna vezetésével már a 26. estjénél tart, A művészet születése címmel Czeizel Endre, Horgas Eszter és Virág Judit a vendég.


A Klauzál téren található Pepita Ofélia Bár rendszeresen tart irodalmi esteket, tavaly az Ünnepi Könyvhét zárónapján itt rendezték felolvasóestjüket az Édes hazám antológia szerzői. E havi programjukban Magyar versek címmel 25-én Sajó László estjén vehetünk részt, a szerző beszélgetőtársa Jánossy Lajos, 28-án pedig itt tartja új kötete, Baglyok könyve – verses, nótás bevezetés a politikai madártanba ősbemutatóját Szilágyi Ákos.

Keresztury Tibor szerkesztésében a Művészetek Palotájában  havonta jelentkezik a Literárium - Kortárs írók a Müpában című sorozat, ahol március 18-án Dragomán György volt a vendég. Április 11-én, a Költészet Napján, a Literárium Extra keretében "Íme, itt a költeményem“ címmel kortárs költők dedikálással, felolvasással várják a közönséget.


2012. április 11-én nyílt meg a Rózsavölgyi Szalon. Irodalmi kínálatában a könyvbemutatókon túl kiemelkednek az egy-egy sikeres irodalmi mű színházi adaptációját bemutató előadások. A repertoárban szerepel például Polcz Alaine Asszony a fronton című regénye Béres Ilonával, a legújabb előadás Katarina Mazetti A pasi a szomszéd sír mellől című könyvének színpadra állítása Für Anikóval és Schneider Zoltánnal.

S néhány program még a városból: az Írószövetségben rendszeresen tartanak konferenciákat, könyvbemutatókat, a közelmúltban Muszka Sándor Sanyi bá című kötetének bemutatóján kápráztatta el közönségét, a Moha Kávéház Budán a Godot Irodalmi Estek keretében márciusban Karinthy Frigyest állította a középpontba, a Gödör Klubban pedig Irodalmi sáv címmel Bárdos Deák Ágnes sorozata fut, legutóbb Keresztesi József és barátai Kutuzov Cabaret című előadását láthatták.

2013. március 24., vasárnap

A hónap verse: Ágh István: Orgona-fújtató


Nagypénteki szakadt templomhajóban –
de valaha én fújtattam ezt a szótlan
orgonát, kiselejtezett imazsámolyról
tiportam a kupásra vásott fapedált,
ha a parázna-ábrás fogódzóba
nem kapaszkodom, port és botrányt
vertem volna föl szárnyaimmal,
akár a toronyból letévedt gyöngybagoly.

Pap, hívek és kántor fölött,
Istenhez legközelebb, fújtattam a
paraszt-gregoriánba tömjénfüstös,
illetlen bagófüstös levegőt,
még a tüdőkbe is, azt hittem,
még a templom is nekivetemedik,
fölfújódik, mint ama Zeppelin,
száll, száll a virágvasárnapi
lelkekkel megzsúfolva,
Mindenszentek képe a kisoltáron,
a szentély pattogzó boltja
csillaggá vágyott gyulladozni.

Repülés túlélője,
fölállok az orgonaroncsból,
föltámadok deszkába vésett nevemből,
az egész helybeli század
monogram-lajstromából,
a passió irkalapjait zsebre vágom,
legyen az Utolsó Ítéletre valami
bizonyíték: Valóban Isten fia volt ez.
Csak a nép hangja a gyermek írásban,
se Jézus, se Júdás, se Péter, se Pilátus.

Ezzel a verssel köszöntjük a 75 éves Ágh Istvánt!


2013. március 18., hétfő

állami és művészeti díjak, 2013 - irodalom

Nemzeti ünnepünk alkalmából állami és művészeti díjakat adtak át. Az alábbi összeállításban egy-egy interjú, honlap, könyvismertető, műrészlet mutatja be az irodalmi díjazottak munkásságát.

Kossuth-díj:

Kalász Márton József Attila-díjas író, költő, műfordító
  
Tornai József József Attila- és Babérkoszorú díjas író, költő, műfordító


Babérkoszorú-díj:

Ács Margit József Attila-díjas író, kritikus

Szőcs Géza József Attila-díjas költő

Tóth Erzsébet József Attila-díjas költő


József Attila-díj:

Albert Zsuzsa költő

Petrőczi Éva költő

Fekete J. József irodalomtörténész

Gy. Horváth László műfordító

Kun Árpád költő, író

Nagy Gábor költő, kritikus

N. Pál József irodalomtörténész

2013. március 11., hétfő

Cipő - Cseh Tamás: Budapest

Néhány hete a 70 éve született Cseh Tamásra emlékeztünk…
2000. március 11-én jelent meg Cseh Tamás és a Republic együttes közös albuma Levélváltás címmel.
A következő felvétellel Cipőtől, a Republic énekesétől búcsúzunk…