"Fájdalmas élmények siettették azt a lázadási folyamatot, amely tizennégy éves koromban kitört rajtam, s azóta is tart, ütemesen ismétlődő visszaesésekkel; s tudom azt is, hogy most már így lesz, amíg élek. Nem tartozom senkihez. Nincs egyetlen emberem, barát, nő, rokon, akinek társaságát hosszabb ideig bírnám; nincs olyan emberi közösség, céh, osztály, amelyben el tudok helyezkedni; szemléletemben, életmódomban, lelki magatartásomban polgár vagyok, s mindenütt hamarább érzem otthon magam, mint polgárok között; anarchiában élek, melyet erkölcstelennek érzek, s nehezen bírom ezt az állapotot." (Márai Sándor: Egy polgár vallomásai)


2013. március 25., hétfő

irodalmi programok Pesten és Budán

Egy évvel ezelőtt képzeletbeli sétát tettünk Budapesten és megnéztük, milyen irodalmi programokkal várják a közönséget a város kulturális intézményei. Most újra körülnéztünk, betértünk a régi helyekre, és újabbakat is felfedeztünk.

Budán kezdtük, a Nyitott Műhelyben, ahol Finta Laci töretlen lelkesedéssel várja vendégeit. A Műhelyhez kötődő írók, költők, szerkesztők nemrég a Literán egész hetes netnaplóban számoltak be a helyhez kapcsolódó gondolataikról, emlékeikről. A programokról: folytatódik a Literával közös Előhívás, ahol a közelmúltban olyan művek kerültek terítékre, mint Rubin Szilárd Aprószentek című regénye, Szőnyei Tamás Titkos írás című könyve, a múlt héten pedig A Napló, az egykori szamizdat-előzmény volt a téma. Kornis Mihály minden hónap első hétfőjén kortárs költők verseit mondja, szerepelt már Takács Zsuzsa, Borbély Szilárd, áprilisban Kántor Péter verseit hallgathatjuk meg.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban folytatódik a Párbeszélgetés – X beszélget Y-nal, a napokban Schein Gáborral beszélget Nagy Boglárka. Az idén indult Y-generáció egy középiskolásokat és huszonéveseket megszólító olvasókör, ahol tanárok, szerkesztők és kritikusok beszélgetnek a résztvevőkkel egy-egy, a fiatalok érdeklődését felkeltő művekről, szerepelt már Tóth Krisztina Pixel, Janne Teller Semmi című műve, legközelebb Závada Péter Ahol megszakad című kötetéről esik szó.

Az Írók boltjában tovább üzemel az Írók szanatóriuma (március 26-án Darvasi László rendel), folyamatosan ülésezik az ÉS-Kvartett, (legutóbb Oravecz Imre Kaliforniai fürj című regénye volt a téma), Nádori Lídia szerkesztésében a Műfordítás és irodalom márciusban Kúnos László és Papolczy Péter közreműködésével a skandináv irodalomra fókuszál.
A Hadik Kávéházban az Irodalmi Szalon Juhász Anna vezetésével már a 26. estjénél tart, A művészet születése címmel Czeizel Endre, Horgas Eszter és Virág Judit a vendég.


A Klauzál téren található Pepita Ofélia Bár rendszeresen tart irodalmi esteket, tavaly az Ünnepi Könyvhét zárónapján itt rendezték felolvasóestjüket az Édes hazám antológia szerzői. E havi programjukban Magyar versek címmel 25-én Sajó László estjén vehetünk részt, a szerző beszélgetőtársa Jánossy Lajos, 28-án pedig itt tartja új kötete, Baglyok könyve – verses, nótás bevezetés a politikai madártanba ősbemutatóját Szilágyi Ákos.

Keresztury Tibor szerkesztésében a Művészetek Palotájában  havonta jelentkezik a Literárium - Kortárs írók a Müpában című sorozat, ahol március 18-án Dragomán György volt a vendég. Április 11-én, a Költészet Napján, a Literárium Extra keretében "Íme, itt a költeményem“ címmel kortárs költők dedikálással, felolvasással várják a közönséget.


2012. április 11-én nyílt meg a Rózsavölgyi Szalon. Irodalmi kínálatában a könyvbemutatókon túl kiemelkednek az egy-egy sikeres irodalmi mű színházi adaptációját bemutató előadások. A repertoárban szerepel például Polcz Alaine Asszony a fronton című regénye Béres Ilonával, a legújabb előadás Katarina Mazetti A pasi a szomszéd sír mellől című könyvének színpadra állítása Für Anikóval és Schneider Zoltánnal.

S néhány program még a városból: az Írószövetségben rendszeresen tartanak konferenciákat, könyvbemutatókat, a közelmúltban Muszka Sándor Sanyi bá című kötetének bemutatóján kápráztatta el közönségét, a Moha Kávéház Budán a Godot Irodalmi Estek keretében márciusban Karinthy Frigyest állította a középpontba, a Gödör Klubban pedig Irodalmi sáv címmel Bárdos Deák Ágnes sorozata fut, legutóbb Keresztesi József és barátai Kutuzov Cabaret című előadását láthatták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése