"Fájdalmas élmények siettették azt a lázadási folyamatot, amely tizennégy éves koromban kitört rajtam, s azóta is tart, ütemesen ismétlődő visszaesésekkel; s tudom azt is, hogy most már így lesz, amíg élek. Nem tartozom senkihez. Nincs egyetlen emberem, barát, nő, rokon, akinek társaságát hosszabb ideig bírnám; nincs olyan emberi közösség, céh, osztály, amelyben el tudok helyezkedni; szemléletemben, életmódomban, lelki magatartásomban polgár vagyok, s mindenütt hamarább érzem otthon magam, mint polgárok között; anarchiában élek, melyet erkölcstelennek érzek, s nehezen bírom ezt az állapotot." (Márai Sándor: Egy polgár vallomásai)


2012. március 29., csütörtök

Elhunyt Fodor Sándor erdélyi író, műfordító

"Elérhető boldogság az, ha az embernek sikerül egyensúlyba kerülnie önmagával. Az önmagunkkal való egyensúlyt azonban nagyon nehéz saját erőből megteremteni. Minden ember segédeszközhöz folyamodik. Boldogsága attól függ, megtalálja-e azt a fogódzót, amelynél fogva sikerül békét teremtenie maga körül és önmagában." (Fodor Sándor)


2012. március 29-én elhunyt Fodor Sándor, József Attila-díjas író, műfordító, a erdélyi irodalom kimagasló alakja.

1927. december 7-én született Csíksomlyón. Csíkszeredán érettségizett 1946-ban, majd a kolozsvári egyetemen szerzett diplomát német-román szakon. 1951-től az Irodalmi Könyvkiadó szerkesztője, 1956-tól nyugdíjba vonulásáig a Napsugár című gyermeklap belső munkatársa volt. Az 50-es évek elején novellistaként indult, első kisregénye, az Önarckép 1964-ben jelent meg, ezt követte a Krónika című regény 1966-ban. Művei közül kiemelkedik a Büdösgödör (kisregény, 1970), az Egy nap – egy élet, (önéletrajzi regény, 1976), de a legnagyobb népszerűséget a Csipike című meseregény-sorozata hozta meg számára. A kis törpe kalandjait filozófiai mélysége miatt a kritikusok a világirodalom legnagyobb ifjúsági regényei közé sorolták. Válogatott novelláit tartalmazó, A feltámadás elmarad című kötetét 84. születésnapja alkalmából, 2011. december 3-án mutatták be a kolozsvári Bulgakov Kávéház Irodalmi Szalonjában.

Erdélyi magyar írók arcképcsarnoka - interjú Fodor Sándorral

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése